Les for meg! De beste barnebøkene til
lesestunden i barnehagen!
Er det en stund siden barnehagens bokhylle har blitt oppdatert?
ANNONSØRINNHOLD FRA CAPPELEN DAMM
PublisertSist oppdatert
Vi vet at høytlesning er viktig, men vi vet også at det i en presset barnehagehverdag kan være vanskelig å sette av tid til å oppdatere seg på ny, norsk barnelitteratur. Og det er heller ikke alle som er komfortable i en høytlesningssituasjon.
Derfor har vi samlet både de beste barnebøkene til lesestunden i barnehagen, og høytlesningstips fra både fagfolk og forfattere!
Pedagogiske gavepakker
– Bøker er ferdige pedagogiske gavepakker som gir gode fellesopplevelser og inspirasjon til lek og samtaler. Og bonusen er at lesing og samtaler om bøker også er en av de aller mest effektive måtene barnehagen kan jobbe med sitt språkmiljø, sier Agnes-Margrethe Bjorvand, førstelektor i nordisk litteratur ved Universitetet i Agder og fagansvarlig for norskfaget i barnehagelærerutdanninga.
Hun har forsket mye på litteraturformidling, lesepraksiser i barnehagen og bildebokmediet.
– Å lese handler om å skape gode opplevelser sammen, og gode opplevelser bygger barns selvfølelse. De opplever mestring uten å måtte prestere noe som helst, og det er en verdifull investering i barnas liv, forteller Bjorvand.
God samtidslitteratur gir gode lesestunder
Men hvorfor trenger man egentlig nye bøker, lurer du kanskje på.
Ikke et vondt ord om de gamle eventyrene, men god samtidslitteratur øker sjansen for at barna kan kjenne seg igjen i innholdet. Det samme gjelder språket, som jo er i stadig utvikling. I nyere bildebøker er det også ofte et bedre samsvar mellom tekst og illustrasjoner. Dette gjør lesestunden morsommere for både den som leser og den eller de som blir lest for. Ikke så mye tekst, og masse å studere og snakke om i bildene. Gode bildebøker kan leses om og om igjen, og fortsatt kan man legge merke til nye detaljer.
Forfatteren av de populære Bukkene Bruse-bøkene, Bjørn F. Rørvik, har som mantra at en barnebok må kunne leses femti ganger – minst. Han er også en dreven formidler, og når han skriver legger han stor vekt på at replikkene skal være gode å lese høyt.
– Historien blir som et flyvende teppe som du kan få til å lette og lande med stemmen din. Lek deg gjerne med replikkene, men du må ikke være skuespiller eller supergod til å lese høyt. Det viktigste er at det er deg, at det er din stemme. Den er bra nok! lyder rådet fra Rørvik.
Ikke vær redd for å lese feil
En annen forfatter og høytlesningsekspert er Rolf Magne Golten Andersen, mannen bak det populære Kokosbananas-universet. Han leser selv inn lydfortellingene om Kokosbananas, som topper listene på Storytel. Nylig holdt han også en workshop om høytlesning for ansatte i Oslo-skolen.
Han har full forståelse for at ikke alle er like komfortable med høytlesning, og har noen gode råd på lur:
– Les med den stemmen du har, og ikke vær redd for å lese feil, er hans beste råd til deg som kvier deg for å lese høyt.
Selv om Rolf Magne har lest for over 10 000 barn på biblioteker rundt om i hele Norge, hender det fortsatt at han snubler i teksten. Da ser han på det som en gyllen mulighet til å vise barna at det ikke er så farlig å gjøre feil.
Både det å lese høyt og det å lytte når noen leser er en treningssak.
Fridtjof Stenseth Josefsen og Bård Sletvold Torkildsen Fantasifull bildebok om et korps som går feil vei på 17. mai. Ta med barna på en absurd reise jorda rundt - som lærer dem at også voksne kan ta feil.
Bjørn F. Rørvik og Skinkeape De utradisjonelle ridderne er tilbake! De vil aller helst lære seg å tenne bål, men drageungen Zippo blir kidnappa og ridderne blir sendt ut på oppdrag.
Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen Sally er egentlig ganske fornøyd med pappaen sin. Men noen ganger gjør han ekstremt pinlige ting... En dag bestemmer Sally seg for å gi faren sin en lærepenge.