Annonse

FIRST® LEGO® League Jr. Discovery - Lekende læring i barnehagen
FIRST® LEGO® League Jr. Discovery - Lekende læring i barnehagen

Lekende læring i barnehagen

FIRST LEGO League Discovery er ikke bare et spennende realfagsprosjekt for barna i barnehagen, - det skal også gi de ansatte et kompetanseløft!

Publisert Sist oppdatert

–  I 2019 kjørte vi en pilot i flere barnehager, og i barnehagelærerne som deltok i en spørreundersøkelse etterpå, svarte at de hadde utviklet sin egen kompetanse om hvordan en lærer bort teknologi og realfag til barn.

Det sier Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League i Skandinavia.

Foto: Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League i Skandinavia
Foto: Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League i Skandinavia

Hun er ansatt i FIRST Scandinavia, en ideell stiftelse som har som formål å gi barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser med naturfag, matematikk og teknologi. 

Discovery er et spennende realfagsprosjekt som anbefales for de eldste barna i barnehagen, typisk skolestarterne. Prosjektet gjennomføres over ti økter, og avsluttes med en finalefest, hvor det blir delt ut medalje og diplom til alle som har deltatt.

I fjor besøkte barnehage.no en av pilotbarnehagene

Skal bygge en by!

I Discovery jobber barna sammen i lag på fire, hvor de bruker et Discovery-sett samt deler fra et LEGO Education STEAM Park-sett*.  Barna skal samarbeide, kommunisere og dele idéer for å bygge, lære og leke sammen.

Discovery-prosjektet kommer med nye oppdrag hvert år.  Årets oppdrag har fått navnet BOOMTOWN BUILD, og her handler det om byplanlegging. BOOMTOWN er en by som vokser, og menneskene her trenger flere steder å bo, jobbe og leke.  

– Gjennom oppdraget i Discovery skal barna tenke og løse oppgaver som arkitekter og ingeniører. De skal vurdere hvilke bygninger de trenger og hvem som skal bygge dem. Når barna skal finne ut hva de trenger å bygge og hvordan de skal gjøre det, øver de på kommunikasjon og samarbeid, sier Kumeus.

Dette trenger barnehagen for å delta:

En prosjektpakke per gruppe. Pris: 750 kroner. ekskl. mva.

Hvor mange pakker du trenger kommer an på hvor mange barn som skal delta. Ett lag består av fire barn. Prosjektpakken inkluderer deltakeravgift, Six Bricks til barna og barnehagelæreren, fire medaljer,diplomer og tilgang til hjelpemidler på nett.

Ett stk LEGO Education STEAM Park-sett. Pris: 1432kroner ekskl. mva. *

*STEAM Park er stort DUPLO®-sett som kan gjenbrukes år etter år i Discovery. Settet er en engangsinvestering, og det kan også brukes til mange andre aktiviteter utenom Discovery-prosjektet. Lærerveiledning følger med.

Meld deg på og bestill prosjektpakken

Målet er at barna skal utvikle selvtillit og sosiale ferdigheter, og at Lego-øktene skal stimulere naturlig nysgjerrighet, skaperglede og utforskertrang.

Barnehagelærerens rolle

-Discovery er et prosjekt som er godt forankret i rammeplanen, noe vi vet at barnehagene både krever og verdsetter. Ved å implementere prosjektet i barnehagen vil man kunne oppnå flere av rammeplanens mål. Dette er et godt verktøy for kompetanseheving i barnehagen. Den ansatte lærer bort teknologi og realfag, og veileder barna i utforskende tilnærming, fortsetter hun.

Hver økt følger et fast, gjenkjennbart opplegg: Engasjere, bygge og teste, dele ideer, tegninger og modeller - alt med hensikt å nå nye læringsmål og lære nye begreper.

Barnehagelæreren styrer prosjektet og er veileder for et lag på fire barn. Én veileder kan ha flere lag, og ett lag kan ha flere veiledere.

Gode læringsressurser

– Det kreves ingen forkunnskaper for å være veileder, og alle som er involvert får tilgang til både et veilederhefte og flere støttedokumenter og hjelpemidler som ligger på nettsiden vår.  I tillegg er vi alltid til stede på telefon eller e-post for de som trenger støtte, så her skal dere få god hjelp, sier Silje.

– Dette er et godt pedagogisk opplegg som vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på fra alle som deltok i piloten i fjor. Man trenger heller ikke være barnehagelærer for å være veileder, flere har brukt både fagarbeidere og assistenter. Og det er like mye læring for alle, både barn og voksne, avslutter Silje Kumeus.

Les mer og meld på barnehagen 

Powered by Labrador CMS